Яел Ной не носи военно облекло, но впряга всичките си усилия в това да помага на болните палестинци.

"Боря се да бъда добра, да остана морална, когато двете страни изпитват ужасна болка от тази война. Боря се да бъда същият човек, който бях преди", каза тя.

Яел оглавява благотворителна организация, наречена „Път към възстановяване“, група от израелски доброволци, които карат болни палестинци, предимно деца, от контролно-пропускателни пунктове в окупирания Западен бряг и Газа до болници в Израел, съобщава Би Би Си.

Около 1200 души бяха убити при атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Оттогава управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа казва, че повече от 17 177 души са били убити в последвалата израелска офанзива.

Яел живее в Северен Израел, а родителите ѝ в кибуца Алумим, който бе един от нападнатите от "Хамас". Двама от нейните племенници се бият в Газа.

Непосредствено след нападението през октомври Яел казва, че е била толкова разтърсена, че едва е можела да диша.

"Нещо се счупи в сърцето ми и си казах, че никога повече няма да говоря с хора от Газа", казва тя.

Но след няколко дни тя решава, че не може да позволи зверствата да я променят.

Тя и повечето от доброволците на "Пътя към възстановяване" продължават да карат палестинци от Западния бряг до болници в Израел за лечение на рак, трансплантация на органи и бъбречна диализа.

Яел отказва да ги дехуманизира или да ги приравни с терористичната организация "Хамас".

"Като нас те са жертви на "Хамас", така че трябва да продължим да им помагаме, защото вината не е тяхна. Не можем да откажем да помогнем на дете, болно от рак. Нашите съседи имат нужда от помощ, затова трябва да им помогнем", казва Яел.

Тя се тревожи за семействата, които познава в Газа, тъй като зимата наближава, а бомбардираните къщи са напълно неизползваеми.

Родител на 6-годишно дете, което е претърпяло трансплантация на орган, изпраща съобщение до един от доброволците на "Пътя към възстановяването", казвайки: "Ние сме добре. Ще умрем тук".

Емоционално Яел се чувства разкъсана. Тя има чичовци и братовчеди, които са твърдо против това, което прави, и я обвиняват, че помага на "Хамас".

"Когато карам с палестинци през контролно-пропускателни пунктове на Западния бряг, войниците ме питаха как мога да правя това.Сега е опасно дори да се говори за страданието на децата в Газа – хората ме гледат като враг. Но аз не го правя за палестинците, правя го, защото искам да се гордея, че съм израелец. Вярвам, че независимо дали сте евреин или палестинец или арабин, хората са си хора", казва тя.

Яел казва, че благотворителната организация се нуждае от подкрепа от външния свят, за да продължи, защото даренията от Израел на практика са спрени, предаде БТВ 

"Може да е трудно. Но не можем да спрем. Това е моята мисия и трябва да я изпълня", казва тя.