Израелски въздушни удари са поразили посолството на Иран в Дамаск, съобщават държавните медии, а военен наблюдател твърди, че шестима души са били убити в сграда в съседство с иранското посолство.

Кореспондент на АФП на мястото на инцидента потвърди, че сградата до посолството в престижен квартал на Дамаск е била изравнена със земята при удара.

"Израелски ракети... разрушиха сградата на пристройка към иранското посолство... в Дамаск, убивайки шестима души", заяви базираната във Великобритания група за наблюдение на човешките права в Сирия.

Най-малко 8 души са убити при израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в сирийската столица Дамаск, съобщават местните власти, ирански медии и базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права.

Агенция "Ройтерс" цитира източник от ливанските сили за сигурност, който твърди, че при бомбардировката е загинал високопоставен офицер от Иранската революционна гвардия - генерал Мохамад Реза Захеди.

Говорител на израелските въоръжени сили отказа коментар на медийни съобщения.

Снимки показват напълно разрушената сграда, превърната в развалини. Недалеч от мястото на инцидента десетки мъже са се събрали насреща. На място има линейка. Ударът е бил в непосредствена близост до посолството на Канада в Дамаск.

Иранските държавни медии потвърдиха, че израелски удар е унищожил пристройка към иранското посолство в Сирия.