Канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи днес, че телата на 15 израелци – единадесет цивилни и четирима военнослужещи, се намират в ивицата Газа, предаде Франс прес, като отбеляза, че анклавът е бил обсаден и бомбардиран, откакто на 7 октомври радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи изненадваща кръвопролитна атака на израелска територия на 7 октомври.

Четиримата военнослужещи, сред които и един висш офицер, са били убити по време на нападението на ислямистите, причинило смъртта на около 1200 души, предимно цивилни, в израелския граничен район северно от ивицата Газа. Някои от 11-те цивилни, чиито имена са в изнесения днес списък, вече са били обявени за мъртви – или още в Израел, или в Газа. Израелските власти не посочват доказателствата, на основата на които са приели смъртта на посочените хора за факт, отбелязва АФП.

По време на нападението на 7 октомври бойците на "Хамас" отвлякоха около 240 души и ги отведоха в плен в Газа. По силата на сключеното седемдневно примирие групировката пусна на свобода 105 заложници, сред които 80 израелци с двойно гражданство. Преди временното прекратяване на огъня между 24 ноември и 1 декември на Израел бяха предадени петима заложници. В замяна Тел Авив освободи палестински затворници, предаде БТА. 

АФП посочва, че след подновяването на огъня в петък сутринта в плен на "Хамас" са останали 137 души, сред които 20 жени и две деца. За заложници Израел приема както живите, така и телата, които все още не са предадени от радикалните палестински бойци.

Три тела на заложници, чиито имена не са в споменатия списък – военнослужещ и двама цивилни, бяха намерени от израелската армия и върнати в страната. Според информацията на здравното министерство на ивицата Газа, която е контролирана от "Хамас", израелските военни действия са причинили смъртта на над 15 500 палестинци, повечето от които цивилни.