Израел осъди руския външен министър Сергей Лавров за изказването му, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски  произходи заяви, че коментарите му са антисемитски и опасни, предаде Ройтерс.

Външният министър на Израел Яир Лапид заяви, че руският посланик ще бъде привикан за "сериозен разговор" заради изявлението на Лавров в интервю от вчера пред италианска телевизия.

"Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", каза Лапид пред новинарския сайт "УайНет".

Засега няма коментар от руското посолство.

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е "расизъм от найниско равнище", допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните.

"Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ", каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста.

Украинският президент Володмир Зеленски също е бил обект на критики в Израел заради опитите си да търси аналогии между конфликта в страната си и Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

В свое обръщение пред израелския парламент през март Зеленски сравни руската офанзива в Украйна с избиването на европейските евреи от нацистка Германия. Израелският мемориал на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" нарече коментарите му "безотговорни" и заяви, че омаловажават историческите факти за Холокост, предаде БТА.