Шокираща измама с пари за онкоболни. В Съединените щати разкриха схема за източване на благотоворителни фондации. Четирима собственици на големи благотворителни дружества присвоили над 180 милиона долара, които граждани давали за болни от рак.

Според документите, собствениците на 4 фондации, които твърдят, че събират пари за болни от рак хора, присвоили над 187 милиона долара. Те обаче използвали парите за лични облаги.

„Купували са си коли. Отпускали са си заеми без лихва. Плащали са на детегледачките си и дори са купували билети за кино с пари от фондациите”, обясни Джесика Рич, председател на Бюрото за защита на потребителите.

Мащабно разследване, в което участваха прокурори от всички 50 щата, доведе до закриването на две от фондациите и налагането на глоби за 136 милиона долара.

Собствениците на фондациите наемали десетки свои роднини, които въпреки липсата на квалификация, получвали заплати от над 20 000 долара на месец. Срещу четиримата собственици на фондации са заведени наказателни дела и граждански искове.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg