Изкуствен интелект фалшифицира новини. В центъра на скандал се оказаха снимки, които показват ареста на Доналд Тръмп. Те се реалистични, но не са истински. Генерирани са от изкуствен интелект, но разпространени в социалните мрежи от популярен разследващ журналист. Всичко това им повишава популярността главоломно и за отрицателно време стигат до 5 милиона и половина души. И не само това - идеята вече е вайръл и след "ареста" на Тръмп вече има фалшиви снимки и от "ареста" на Макрон. Иновация, която размива границата между фактите и дезинформация с оправданието за сатира, съобщава БНТ.

Как ще изглежда арестът на Доналд Тръмп?

Идеята хрумва на британския блогър Елиът Хигинс, който решава да я визуализира с помощта на изкуствен интелект.

Основателят на групата разследващи журналисти "Белингкат" публикува на шега кадрите в Туитър, но само два дни по-късно те събират милиони гледания. Въпреки че в коментар към публикацията си Хигинс пише, че това са "снимки от ареста на Тръмп, докато чакаме истинското му задържане", те са толкова реалистични, че наистина могат да заблудят.

Самият Доналд Тръмп предположи, че ще бъде арестуван и призова привържениците си за протести. Той е разследван във връзка с твърдение, че седмици преди изборите през 2016 година, които спечели, е платил на порно звезда да не разпространява компромати срещу него.

До арест на Тръмп едва ли ще се стигне, а според правни експерти дори да му бъде повдигнато обвинение, може да мине година до началото на евентуален процес.

"Потенциално той може да бъде екстрадиран в Ню Йорк. Ако има повдигнато обвинение и Тръмп откаже доброволно да се яви в съда, съдията ще бъде принуден да издаде заповед за арест. В този случай ще трябва се намеси и съдия от Флорида, където Тръмп живее. Но не очаквам това да се случи. Би било политически цирк", каза Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.