Три фестивала изхвърлиха популярния руския диджей Нина Кравиц от програмата си поради предполагаемата й подкрепа за руския президент Владимир Путин, съобщава Time’s.

Кравиц търпи критики от украински и руски изпълнители на електронна музика за предишните си публикации в социалните медии в подкрепа на Путин и публичното си мълчание относно руската инвазия в Украйна.

По-рано този месец нидерландската компания Clone Distribution прекъсна връзките си с лейбъла на Кравиц Trip Recordings, позовавайки се на „различни възгледи по етични и морални въпроси“. Сега три фестивала я премахнаха от програмата си: Movement Music Festival в Детройт, Crave в Хага и PollerWiesen в Дортмунд.

Миналата седмица група, наречена Ukrainians of Metro Detroit, пусна петиция с молба на Кравиц да се откаже от подкрепата си за войната или Движението ще я изостави.

В петък фестивалът Movement обяви, че Кравиц  няма да участва, въпреки че не е ясно дали артистът или фестивалът са се отказали. The Crave публикува в Instagram, че Кравиц е отпаднал „след дълги и интензивни дискусии както вътрешни, така и външни“. Pollerwiesen написа на същата платформа, че „решението е взето след процес на открит диалог с всички участващи страни“.

Когато инвазията започна през февруари, Кравиц публикува видео със себе си с думата "мир!" на руски, но критици, като украинския DJ Nastia твърдят, че смътното послание не е равносилно на отричане на Путин и войната.

Миналата седмица Кравиц написа в Instagram: „Аз съм против всички форми на насилие. Моля се за мир. Боли ме да виждам как невинни хора умират.Аз съм музикант и никога не съм участвала в подкрепа на политици или политически партии и не планирам да го правя в бъдеще”

В момента тя все е в програмата на фестивала CORE в Белгия този уикенд и на Junction 2 в Лондон на 18-19 юни.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Nina Kraviz (@ninakraviz)