Японски спасители издирват в събота туристически кораб, превозваща около 30 души, който е изпратил сигнал за бедствие, че потъва край северното крайбрежие, съобщиха бреговата охрана и местни медии.

Служител на местната брегова охрана каза пред АФП, че спасителите са "създали оперативна група за справяне с инцидента", но отказа да потвърди други подробности катастрофата.

Според националната телевизия NHK екипажът на "Казу 1" е предал на бреговата охрана, че носът на лодката е наводнен и корабът потъва край полуостров Ширетоко в северната част на Хокайдо. Екипажът и пътниците били облечени в спасителни жилетки, но в сигнала за бедствие се уточнява, че корабът се „накланя на около 30 градуса“, съобщи NHK.

Съобщава се, че след това бреговата охрана е загубила контакт с кораба, а спасителните вертолети пристигнали в района около четири часа след изпращането на сигнала за бедствие.

Полуостров Ширетоко е обект на световното наследство, обявен от ЮНЕСКО през 2005 г., и е известен със своята уникална дива природа, включително застрашения морски лъв, кафява мечка и мигриращи птици.