Италиански командоси извършват операция за освобождаването на превзет от въоръжени пирати, възможно мигранти, турски товарен кораб до бреговете на южния град Неапол, съобщи по обществената телевизия италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от Асошиейтед прес.

Министърът информира, че операцията все още е в ход и че италианските командоси се опитват да гарантират сигурността на 22-ата членове на екипажа на борда на кораба "Галата Сийуейз", едновременно с това обкръжавайки пиратите.

Командосите са се спуснали на борда на кораба от два хеликоптера, за да освободят екипажа, взет за заложници от близо 15 пирати, двама или трима от които са въоръжени с остри предмети, каза Крозето.

Пиратите са се опитали да превземат кораба, който е плавал към Франция, но капитанът е задействал алармата. Катери на италианската брегова охрана са блокирали кораба, докато командосите извършват операцията си, допълни министърът. Според него, някои от пиратите се опитват да се измъкнат.

"Надяваме се, че операцията ще завърши възможно най-скоро, без да има пострадали", каза Крозето пред италианската обществена телевизия РАИ.