Миналата година е била рекордна по отношение на общата стойност на откраднатите от хакери криптовалути, съобщава Reuters.
 
За 2022 г. хакерските групи, насочени към кражба на криптоактиви, са генерирали 3,8 млрд. долара, като лидери са свързаните със Северна Корея организации. Те са постигнали исторически връх в незаконната си дейност, сочат резултатите от изследване на американската компания за блокчейн анализи Chainalysis, цитирани от изданието.
 
Според тях хакерската дейност на това поле е била "на приливи и отливи" през цялата година, с "огромни пикове" през март и октомври, като октомври е месецът с най-много атаки, насочени към криптоиндустрията, в нейнатата история. В 32 различни атаки са били откраднати 775,7 млн. долара, се казва в доклада.
 
Пазарът на криптовалути се разклати сериозно през 2022 г., тъй като глобалната икономическа ситуация намали апетитите към рискови инвестиции, което доведе до фалит на много водещи компании в сектора. В резултат на това инвеститорите загубиха много, а регулаторите засилиха призивите за по-голяма защита на потребителите и по-сериозни правила за работа на индустрията.

Това, разбира се, удари и зловредните играчи, които се занимават с кражба на криптоактиви. И въпреки това свързаните със Северна Корея хакери като Lazarus Group, например, могат да се похвалят с личен рекорд от около 1,7 млрд. долара, категорични са от Chainalysis.

"През 2022 г. те са счупили собствените си рекорди по кражби", се казва в доклада на компанията.
 
Въпреки че Северна Корея отрича твърденията, че стои зад различни хакерски групи, според експертна група на ООН страната все повече разчита на кибератаки, за да финансира ракетните и ядрените си програми. 
 
"Не е пресилено да се каже, че кражбата на криптовалути е значителна част от икономиката на страната", смятат от анализаторската компания, цитирани от Reuters.
 
2022 г. е регистрирана и рекордна сума на крипто трансакции, свързани с незаконна дейност. Тя достига 20,1 млрд. долара, посочват от Chainalysis пред Reuters.