Таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси одобри чешкият парламент. Измененият се въвеждат през енергийния закон и бяха приети от камарата на депутатите и Сенатът приеха изменение в енергийния закон. Сега предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила - стъпка, смятана за чиста формалност.

Така от ноември домакинствата и малките бизнеси ще плащат еквивалента на максимум 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата. За целта са предвидени над 4 милиарда евро.

Испания намалява ДДС за доставката на природния газ от 21 на 5 процента. Мярката цели подпомагане на потребителите да се справят през зимата с увеличаващите се цени на енергията.

Според изчисленията по този начин ще бъдат спестявани по 12 евро на ден, а за потребителите на свободния пазар дори по 26 евро дневно. Промяната ще влезе в сила от 1 октомври и ще продължи до 31 декември, като може да бъде удължена при необходимост.

Данъчното облекчение ще бъде приложено и при продажбата на дърва за огрев и пелети от биомаса. В Испания природният газ се ползва за отопление и охлаждане на жилища, офиси и търговски обекти, за производството на електричество, както и в други сектори на промишлеността.