Британските депутати днес се завръщат в парламента след кратка почивка. Очаква се Консервативната партия да опита да свали лидера си Борис Джонсън, съобщи BBC.

54 депутати на торите подписаха писмо, с което искат гласуването на вот на недоверие към Джонсън. За да остане на поста си той ще трябва да получи подкрепата на 180 от депутатите на консервативната партия. Ако оцелее Джонсън ще има една година имунитет. Но, ако загуби, не може да участва в следващия избор за партиен лидер.

Всички британски телевизионни канали тази сутрин цитират източници от Консервативната партия, че процедурата за вот на недоверие може да бъде задействана още тази седмица на фона на продължаващите призиви към Джонсън да си подаде оставката заради "Партигейт". За целта е необходимо в "Комитет 1922" да постъпят 54 писма. Досега публично 28 депутати от партията на торите публично призоваха премиера да се оттегли, но бройката на недоволните е значително по-голяма. 

Мнозина вече сериозно се опасяват, че Борис Джонсън вече се превръща в пречка за партията и е вероятно под негово ръководство тя да загуби следващите общи избори, които трябва да се проведат след две години.

Ако такъв вот бъде задействан и Джонсън го загуби, тогава ще се проведе гласуване за негов заместник. Като негови най-вероятно наследници се смятат външният министър Лиз Тръс и министърът на финансите Риши Сунак. Много от министрите на премиера обаче смятат, че дори да се стигне до такъв вот Джонсън ще го спечели.