Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан се обяви за намаляване на напрежението в Близкия изток на фона на взаимните нападения между Иран и Израел.

Войната не е от полза за никого в региона, каза иранският дипломат в Ню Йорк. Турският му колега Хакан Фидан коментира, че напрежението между Израел и Иран не трябва да отклонява вниманието на международната общност от ситуацията в Газа.

Всички страни трябва да се съсредоточат върху това да намерят политическо решение на напрежението в Близкия изток, каза иранският външен министър. Израел трябва да спре да извършва "военните си престъпления" в региона, подчерта дипломатът. Обикновени хора в Йерусалим също се надяват на мирно решение.

"Надявам се, че ще има мир. Искам да кажа, че никой няма да напусне този район, ще бъдем тук заедно. И аз се надявам да намерим някакво решение на конфликта", каза Юри, жител на Йерусалим.

На фона на призивите за сдържаност, в Истанбул се проведоха важни разговори за Газа.

Турският президент Ердоган се срещна с лидера на Хамас - Исмаил Хания и два часа и половина обсъжда с него усилията за прекратавяне на огъня и хуманитарната помощ за анклава. Ердоган призова палестинците към единство спрямо Изарел и увери, че Турция ще продължи да изпраща помощи в Газа. Също в Истанбул, египетският външен министър и турският му колега потвърдиха позицията си.

"Нашият пръв приоритет трябва да бъде краят на израелската окупация и прилагането на формулата за две държави. Ако това не се случи, атаките в Йемен, напрежението между Израел и Иран, друг вид война, социални вълнения в друга страна, всичко това ще продължи. Ако палестинците не получат държавата, независимостта и суверенитета, който заслужават, подобни кризи ще продължат в нашия регион", каза Хакан Фидан, министър на външните работи на Турция.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинските власти ще преразгледат двустранните си отношения със Съединените щати след американското вето на палестинското искане за пълно членство в ООН.

Палестинските жертви в Газа надвхърлиха 34 000 души, пише БНТ.