Бунтовниците хути в Йемен не са поставяли нови искания в замяна на освобождаването на отвлечения вчера кораб. Системата за автоматична идентификация на похитения морски съд с двама българи на борда e изключена. Това потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта "MarrineTraffic". Иран отрече да е замесен в отвличането на кораба, чиято компания оператор е японска. От правителството в Токио обявиха, че търсят директен контакт с бунтовниците хути.

Хутите са използвали хеликоптер за отвличането на кораба "Галакси лидър", съобщи американската телевизия Ен Би Си, позовавайки се на трима официални източници от Съединените щати. Около 1 часа следобед вчера хеликоптер се появява над плавателния съд и няколко бунтовници са слезли на палубата, разказват източниците на американските медии. От японската компания оператор поясняват, че той е пътувал без товар от Турция към Индия, където е трябвало да натовари автомобили. Япония призова отвлечените да бъдат освободени.

"В момента министерства и агенции, включително Министерството на транспорта и Външно министерство, събират информация и работят със съответните държави за предсрочното освобождаване на кораба и неговия екипаж", каза Хирокацу Мацуно, главен секретар на правителството на Япония.

"Галакси лидър" е собственост на британска компания, която частично е притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар. През 2021 г. негов кораб беше нападнат от иранци. За Асошейтед прес израелският бизнесмен заяви, че е "наясно с инцидента, но не може да коментира, тъй като очаква подробности". Още вчера от офиса на израелския премиер Нетаняху обявиха отвличането на кораба за "ирански терористичен акт". От Техеран отричат.

"Групировките на съпротивата в региона представляват собствените си държави и решават, разследват и действат въз основа на техните интереси. Обвиненията срещу Иран са безсмислени и целят да отклонят вниманието от тежката ситуация, в която се намира ционисткият режим", заяви Насер Канаани - говорител на Министерството на външните работи на Иран.

Но позиция на Хамас след отвличането подсказва координирани действия на групировките - противници на Израел.

"Приветстваме хутите и също така съпротивата в Ливан, Ирак и всички нейни представители в столиците на свободния ислямски свят", каза Осама Хамдан - представител на Хамас.

От седмици хутите в Йемен обстрелват Израел с ракети и дронове, които бяха прихванати от израелската противовъздушна система. Отвличането на "Галакси лидър" е сериозна ескалация в техните действия. За първи път те се включват в чужда война. Според арабиста Владимир Чуков се укрепва втори фронт срещу Израел и се разширяват мащабите на войната в Газа.

"Очевидно, че има нов контекст - това е желанието, все по-голяма намеса от страна на Иран да играе чрез проксита. Иран в момента не може да се намеси директно, поради простата причина, че през лятото на тази година те сключиха или по-точно - официално не сключиха, сделка със Съединените щати, посредством, която им бяха преведени 6 милиарда замразени ирански авоари от южнокорейски банки и те се ангажираха да не нападат съдове на САЩ и чуждестранни", коментира Владимир Чуков - арабист.

Движението на хутите, известно още като "Ансар Аллах", е създадено през 90-те години. През 2004 г. то започна бунт срещу йеменските власти. Сега хутите контролират по-голямата част от северен Йемен, както и столицата Сана. С отвличането на кораба Червено море се очертава като потенциална зона за ескалация. Стратегически е протокът Баб Ал Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море. Ежедневно оттам преминават милиони барели петрол - според някои оценки около 9% от общия обем на морската търговия с черно злато, пише БНТ.