Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Израел "не е постигнал нито една от целите си" през повече от 40-те дни на война срещу "Хамас", предаде Франс прес.

"Ако искаме да направим анализ след 40 дни, той е, че врагът е победен", заяви Раиси в реч, цитирана от официалната информационна агенция ИРНА, предаде БТА. А с временното прекратяване на огъня "трябва да кажем, че палестинският народ и съпротивата са постигнали голяма победа", добави твърдолинейният лидер.

Израел и "Хамас" обявиха споразумение за примирие, предвиждащо освобождаването на 50 заложници в замяна на 150 палестински затворници и четиридневно спиране на бойните действия. Но примирието ще влезе в сила най-рано утре, заявиха днес израелски представители, на фона на продължаващите сражения в ивицата Газа.

След нападението на "Хамас" срещу Израел, което предизвика войната на 7 октомври, "ционистите обявиха, че ще окупират Газа и че искат да унищожат съпротивата, но не постигнаха нито една от тези цели", добави иранският президент (Техеран нарича "Хамас" "движение за съпротива" - бел. ред.)

Раиси отново обвини САЩ и Запада за подкрепата им за Израел.

"Днес е ден на победата на честта над дявола и всеки може да я отпразнува", заяви в заключение иранският президент, чиято страна не признава съществуването на Израел и подкрепя палестинското движение "Хамас" и ливанската "Хизбула".