С 10% са се повишили потребителските цени от началото на 2022 г. до ноември, според първия преглед на официалните данни за 19-те страни, част от Еврозоната. Това е по-малко от рекордния скок от 10,6% през предходния месец и е по-ниско от очакванията на икономистите.

В Германия, най-голямата икономика в блока, годишната инфлация се понижи до 11,3% от 11,6%, докато ръстът на цените във Франция остана стабилен - 7,1%, показват данните от сряда. Инфлацията в Италия се понижи, макар и само с 0,1%, до 12,5%. Испания пък отбеляза голям спад - от 7,3% на 6,6%.

Икономическата ситуация обаче изобщо не е овладяна. Цените все още се покачват с прекалено бързи темпове, стимулирани от нарастващите разходи за енергия и храна.

Докато поскъпването на енергията  беше ограничено до приблизително 35% на годишна база, в сравнение с близо 42% през октомври, цените на храните, алкохола и тютюна продължиха да се покачват рязко

Те са скочили с 13,6% през ноември, спрямо 13,1% предходния месец.

А базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, се задържа на 5%.

Данните за еврозоната подкрепят надеждите, че инфлацията в много водещи икономики може да е достигнала своя връх, позволявайки на централните банки да отменят агресивните повишения на лихвените проценти, които оказват допълнителен натиск върху световната икономика.

Същевременно потребителските цени в САЩ са се повишили със 7,7% през годината до октомври, което е най-ниското годишно отчитане от януари.

„Фактът, че виждаме, че тези числа са по-ниски, отколкото повечето от нас очакваха, това е добра новина“, заяви Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING Group. „Трябва да се започне отнякъде.“

Цените на петрола паднаха рязко от лятото насам, тъй като страховете от рецесията и блокирането на коронавируса в Китай промениха перспективите за търсене. Природният газ в Европа също се понижиха от най-високите си стойности за всички времена след успешна кампания за запълване на съоръженията за съхранение и поради сравнително мекото време, наближаващо зимата.

Двуцифрената инфлация остава огромен проблем за политиците, които посочиха, че ще продължат с усилията да поставят цените под контрол. Все пак данните от ноември могат да дадат пространство на Европейската централна банка да повиши лихвите с половин процентен пункт вместо с три четвърти от процентния пункт, когато се срещне следващия месец.