Разпространението на инфекции от Covid-19 в Англия се е снижило наполовина от март насам, установява внимателно наблюдавано проучване, проведено от учени от Имперския колеж в Лондон. Според него голямо влияние е оказало бързото пускане на ваксини, но новите щамове  остават заплаха, посочи Reuters.

Британският министър-председател Борис Джонсън даде в понеделник зелена светлина за прегръдките и кръчмите от следващата седмица. И това идва като глътка въздух след месеци на строги ограничения.

Проучването REACT, установило още, че броят на инфекциите отново е спаднал със средно само един на 1000 заразени души.

„Днешните констатации демонстрират въздействието, което нашето невероятно въвеждане на ваксинации оказва върху нивата на зараза с COVID-19 в цялата страна. Вървим в правилната посока, но с наличните варианти трябва да продължим да проявяваме повишено внимание“, каза Мат Ханкок, министър на здравеопазването.

Проучването не обхваща Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които имат свое собствено проследяване на случаите. То е едно от най-големите проучвания на COVID-19 от този вид в Англия, с над 127 000 доброволци, тествани в Англия между 15 април и 3 май в последния кръг. А ето какво отчита подробно то:

Като цяло националното разпространение в Англия е спаднало до 0,1% от 0,2% през март. Очакваното разпространение е сходно в регионите на Англия. Инфекциите са най-високи сред 25-34-годишните с 0,21%, а най-ниски при над 75-годишните - 0,05%, установи проучването.

Данните показват, че 92% от инфекциите са от Британския щам, открит за първи път в Англия миналата година, и 7,7% са от варианта B.1.617.2, идентифициран за първи път в Индия.

Тестове за пренапрежение се провеждат в райони в Англия, където доказателствата показват разпространение на инфекции в общността.