Осемдесетгодишен мъж се самоизгори в Южна Индия в знак на протест срещу езиковата политика на правителството в Делхи, обвинявано, че се стреми да наложи в цялата страна използването на хинди - език, на който се говори главно на север. Това съобщи днес полицията, предаде Франс прес.

Езиковите въпроси са деликатна тема в Индия. Там се говорят десетки езици, а английският се използва като официален и език за междуетническо общуване; правителствата на отделните щати използват регионалните езици. Според последното преброяване от 2011 г. едва 44 на сто от индийците говорят хинди, пише БТА.

Според появили се в пресата информации група парламентаристи начело с влиятелния вътрешен министър Амит Шах е препоръчала употребата на хинди да бъде въведена повсеместно, включително за нуждите на образованието.

Индийският премиер Нарендра Моди пък критикува използването на английския, дължащо се според него на "робски манталитет", и насърчава използването на индийските езици. Противниците на Моди обаче го обвиняват, че иска да наложи главно хинди, което буди недоволство сред населението на Юга - там се говорят дравидски езици, част от езиково семейство, което е съвсем различно от индоевропейското, включващо хинди.

Според полицията 85-годишен селянин на име Ем Ви Тангавел се е залял с леснозапалима течност и се е самоизгорил днес в Салем, щата Тамил Наду, държейки плакат с надпис: "Правителство на Моди, спри да налагаш хинди. Защо трябва да предпочетем хинди пред тамилския, който е език с богата литература? (. . .) Това ще е вредно за бъдещето на нашата младеж".

Тангавел се е самоубил в присъствието на местен функционер на партията "Дравида мунетра кажагам" ("Федерация за дравидски прогрес"), чийто активист е бил и самият селянин, уточни полицейски служител.

Лидерът на тази партия, която се отнася критично към правителството на Моди, Мутхувел Карунанидхи Сталин поднесъл съболезнования на близките на покойния, но настоял никой вече да не се самоубива. Приканил своите симпатизанти да се борят срещу налагането на хинди "с политически и демократически средства". "Нека не оставям тесногръдието да развали една хубава страна на разнообразието", призовал индийският политик.