Технологичният стартъп "ексЕйАй" (xAI) ще представи утре своята нова дигитална технология, свързана с изкуствен интелект. Това съобщи съоснователят на компанията Илон Мъск в публикация в социалната мрежа "Екс" (X), предаде Си Ен Би Си.

"Утре "ексЕйАй" ще пусне първия си изкуствен интелект на избрана група потребители", написа Мъск, добавяйки, че "в някои важни аспекти това е най-доброто, което съществува в момента".

Компанията за разработване на дигитални инструменти, боравещи с изкуствен интелект, чието начало бе обявено от Мъск през юли, се стреми да "разбере истинската природа на Вселената", според официалната й страница. Мъск се надява "ексЕйАй" да се конкурира в областта на изкуствения интелект с "Оупън Ей Ай" (OpenAI), "Гугъл" (Google) и "Антропик" (Anthropic), компаниите, седящи съответно зад чатботовете "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), "Бард" (Bard) и "Клод" (Claude). Съобщава се, че през пролетта Мъск е осигурил хиляди високопроизводителни процесори от американския производител "Енвидиа" (Nvidia). Точно този тип процесори са необходими за изграждане на големи езикови модели, чрез които функционират чатботовете с изкуствен интелект.

През април Мъск сподели подробности около плановете си за нов инструмент с изкуствен интелект, носещ наименованието "ТрутДжиПиТи" (TruthGPT), в интервю за телевизия "Фокс нюз". Тогава той каза, че се страхува, че съществуващите компании за изкуствен интелект дават приоритет на системи, които са "политически коректни".

Според Грег Янг, съосновател на "ексЕйАй", стартъпът ще се задълбочи в "математиката на дълбокото обучение" - аспект на изкуствения интелект, както и ще разработи "теория за всичко" за големи невронни мрежи, за да пренесе изкуствения интелект "на следващото ниво", предаде БТА.

Илон Мъск и Джаред Бирчал, който участва в някои от начинанията на шефа на "Тесла", създадоха компанията през март.