Финландия ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Това обяви външният министър на страната Пека Хаависто пред местната медия Yle, съобщава ТАСС. МВнР предлага да се ограничи броят на приетите молби за визи от руски граждани до една пета или една десета от сегашното ниво, посочи той.

В момента Финландия получава около 1000 заявления за виза в Русия ежедневно. В бъдеще обаче техният брой ще намалее до 100-200.

Ограниченията за влизане в страната, наложени заради пандемията от коронавирус, бяха премахнати във Финландия от 1 юли тази година. В същия ден Хелзинки започна да приема заявления за визи от руски граждани.

По данни на финландската гранична служба над 236 000 пътуващи от Русия са пресекли границата миналия месец.

По-рано днес стана ясно, че германският канцлер Олаф Шолц отказва да подкрепи нарастващите призиви за забрана в целия ЕС за издаване на туристически визи на руски граждани.

През последния месец Финландия и Естония бяха сред водещите гласове, призоваващи за общ подход в целия ЕС за справяне с проблема с руснаците, възползващи се от "вратичка" в санкциите, която им позволява да пътуват по суша в ЕС.

Има опасения, че това позволява на руснаците да използват международни летища, като това в Хелзинки, за да пътуват свободно, да отидат на почивка и да избегнат последствията, очаквани от санкциите.

Във вчерашното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че дискусията за това дали да се издават, или не туристически визи на руснаците се "разширява всеки ден" и "в крайна сметка това трябва да доведе до подходящи решения."

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят темата на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този етап забраната би била малко вероятна без подкрепата на Германия.