Tърговският кораб Galaxy Leader, превзет и отвлечен миналия месец от подкрепяните от Иран в Йемен хути, беше превърнат в туристическа атракция за йеменци. Те се стичат с десетки, за да го правят обиколки по него край бреговете на контролираното от тях пристанище Ал Салиф в Червено море, където корабът е закотвен.

Хутите подканват посетителите да се качат на кораба, до който достигат с малки рибарски лодки, разказва "Ройтерс".

На посетителите е разрешено само да обиколят палубата на кораба, където се газят по опънати върху нея големи знамена на САЩ и Израел и си правят селфита.Песни с "морално съдържание" се пускат от високоговорители, монтирани на мачти на кораба.

Според Самир ал Рабит, един от говорителите на хутите, корабът се е превърнал в туристическа атракция.

На екипажа на Galaxy Leader е разрешен "скромен контакт" със семействата им, докато различни страни настояват за освобождаването им, каза собственикът на кораба тази седмица.

Предназначеният да превозва автомобилни кораб под флага на Бахамските острови беше отведен до пристанището на Ходейда, а след това до близкото пристанище Ал Салфи. Той беше превзет в морето на 19 ноември от командоси на хутите, които се спуснаха от хеликоптер.

Екипажът на кораба, нает от японската Nippon Yusen, е съставен от граждани на България, Украйна, Филипините, Мексико и Румъния. На сесия на асамблеята на Международната организация на ООН за морско корабоплаване в понеделник САЩ, Бахамските острови и Япония призоваха за безусловното освобождаване на Galaxy Leader и неговия екипаж.