Хиляди поддръжници на Гръцката комунистическа партия, 6000 по данни на полицията, демонстрираха снощи в центъра на Атина, след като партията призова да се гласува с невалидни бюлетини на референдума в неделя, предаде Франс прес.

Лидерът на партията Димитрис Куцумбас заяви, че ще раздаде неофициални бюлетини на привържениците си, за да гласуват с тях в неделя, защото не иска да заема страната нито на правителството, нито на Европейския съюз.

Стотици антиевропейски протестиращи преминаха по булевард близо до парламента при засилено полицейско присъствие. Редица от тях носеха мотоциклетни каски или противогази.

"Няма бъдеще за тази страна в ЕС. Заради мерките за драстични икономии има бедност, хората умират на улицата, самоубиват се", каза 26-годишната Марта. "Искаме по-добър живот. Искаме Европа на народите, а не на банкерите", каза 19-годишният Дион.

"Ако баба ти е работила цял живот и сега има само 300 евро да се храни, трябва да кажеш "не" на още драстични икономии. Ако "не" то спечели (на референдума), ще сме в по-добра позиция да възобновим преговорите и да постигнем по-добро споразумение", заяви 24-годишният студент Хрисарги.

Пред офисите на Европейската комисия в Атина бе изгорено знаме на ЕС.

В друг квартал на столицата около 1000 души отговориха на призива на бившия премиер социалист Георгиос Папандреу, който сега е лидер на друга партия съперник на социалистите и призовава да се гласува с "да" на референдума.

В Солун поддръжниците на отговора "да", водени от кмета Янис Бутарис, бяха около 4000 по данни на полицията.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас увери снощи гърците, че проблемите, с които се сблъскват заради затворените банки, "няма да продължат прекалено дълго". Той каза, че очаква постигане на сделка с кредиторите на страната до 48 часа след референдума в неделя, предаде Ройтерс.

За телевизия АНТ1 Ципрас каза, че гледките на опашките пред банкоматите и на възрастни хора, които с часове чакат за си получат пенсиите са "притеснителни", но обвини за това партньорите на Гърция от еврозоната, които са принудили Европейската централна банка да замрази жизненоважното финансиране на банките.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg