Хиляди продължават да се редят на опашка дори и през нощта, за да отдадат последна почит на кралица Елизабет. Ковчегът й беше пренесен в Уестминстър Хол по-рано в сряда от Бъкингамския дворец.

С това започна бдението, което ще продължи четири дни. Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени.

В Лондон има опашката достигна до дължина от над 3,5 километра от желаещи да посетят залата Уестминстър в парламентарния комплекс.

Поклонението беше спряно за кратко през нощта заради репетиция за погребението и за около час в Уестминстър Хол не се допускаха граждани.

Кралица Елизабет Втора - единственият монарх, когото мнозина в Обединеното кралство познават, почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

От лондонската транспортна служба обявиха, че през нощта са пуснати ограничен брой влакове от и за Лондон, така че да се помогне на хората да се приберат по домовете си.

Междувременно в британската столица се затягат мерките за сигурност преди държавното погребение. Дългите опашки са първостепенна загриженост на силите за сигурност, тъй като се смятат за най-лесно уязвими цели за терористични нападения, ето защо от полицията призовават хората да бъдат бдителни и да докладват, ако видят нещо подозрително. От вторник вечерта в Лондон са разположени допълнително 1500 войници. 

Военен хеликоптер Wildcat периодично извършва полети над Уестминстър. Въоръжени полицаи са забелязани по покривите на парламентарния комплекс.