Контролираната от Русия Херсонска област в Украйна започна да изнася зърно, прибрано миналата година, за Русия, съобщи висш местен служител.

"Имаме място за съхранение (на новата реколта), въпреки че имаме много зърно тук. Хората сега частично го изнасят, като се договориха с тези, които го купуват от руска страна", обясни заместник-ръководителят на военно-цивилната администрация на областта Кирил Стремоусов.

Той посочи, че администрацията работи и по доставките на слънчогледово семе за местни и руски преработвателни предприятия.

По-рано Украйна обвини Русия, че е откраднала нейното зърно от териториите, които Москва е окупирала, след като през февруари започна така наречената от нея специална военна операция, предаде Reuters.

Херсон беше първият украински областен център, който падна под руска окупация още в първата фаза на войната в Украйна. Според руските медии мирният живот постепенно се възстановява в тази област.

На 11 май Стремусов, който се представя като представител на военно-гражданската администрация на Херсонска област, заяви, че регионът ще поиска от президента Владимир Путин да го включи в Русия до края на 2022 г.