Министерството на здравеопазването на палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви днес, че от началото на войната на 7 октомври при израелските бомбардировки в ивицата Газа са загинали най-малко 15 523 души, предаде Франс прес.

При израелските военни операции, започнали в Газа след нападението, извършено от бойци на "Хамас", са ранени най-малко 41 316 души, каза говорителят на министерството Ашраф ал Кидрех.

„Както „Хамас“, така и Израел се водят от различна вътрешно-политическа динамика. От гледна точка на Израел ключовият въпрос в момента е освобождаването на колкото се може повече заложници, които „Хамас“ държи. От гледна точка на „Хамас“ това е оцеляването на нейното политическо ръководство и на „Хамас“ като структура, която управлява Ивицата Газа“.

Това каза пред БТВ бившият специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток и настоящ генерален директор на Дипломатическата академия "Ануар Гаргаш" в ОАЕ Николай Младенов от Дубай.

„За съжаление това, което видяхме през последните дни е, че сделката, която беше направена за освобождаване на заложниците приключи и военните действия започнаха отново. Трудно е да се предвиди дали ще има втора такава пауза, и дали ще се стигне до друга договореност за освобождаване на заложници, или ходът на военните действия ще трябва да продължи в един доста дълъг период, който ще бъде изключително неприятен и тежък за всички“, заяви Младенов.