Броят на палестинците, убити в ивицата Газа от началото на войната с Израел преди близо пет месеца, е надхвърлил 30 хиляди, обявиха контролираните от ислямисткото движение "Хамас" местни власти, цитирани от Франс прес.

В комюнике, публикувано тази сутрин от министерството на здравеопазването на палестинската територия, пише за 79 жертви при израелски удари през нощта.Тези данни не са проверени по независим път.

Броят на убитите продължава да расте в момент, когато основните посредници между страните в конфликта - Съединените щати и Катар, казват, че се надяват да договорят прекратяване на огъня, което да позволи освобождаване на заложници, преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който трябва да започне около 11 март, отбелязва АФП.

Войната избухна с нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, при което бяха убити най-малко 1160 души, предимно цивилни. В отговор израелската армия започна в ивицата Газа военна операция, по-голямата част от жертвите при която според местните власти са жени и деца.

При атаката си в Израел "Хамас" също така взе около 250 заложници. 105 от тези хора бяха разменени срещу 240 палестински затворници в края на ноември. Според израелските власти в плен на "Хамас" остават приблизително 130 човека, 31 от които са смятани за мъртви, посочва АФП.