Кралският монетен двор във Великобритания показа официалните монети с лика на новия крал Чарлз III. Става дума за специално издание от 5 паунда, както и монета от 50 пенса, на чиято обратна страна се отдава почит към живота на кралица Елизабет II.

Изображението на Чарлз е дело на британския скулптор Мартин Дженингс и е одобрено лично от краля.

Близо 27 милиона монети с лика на покойната кралица Елизабет II са в обръщение в момента и вероятно ще отнеме десетилетия преди да бъдат изцяло заменени с новите монети.

Показан бе шифърът на крал Чарлз III, който ще се използва от правителствените служби, върху държавните документи и пощенските кутии във Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II, съобщава Би Би Си. Той е бил избран от краля измежду редица проекти, изготвени от Колежа по гербовете. Монограмът съчетава неговите инициали "C" и "R" за Rex, латинската дума за крал, плюс III и ще замести E II R на кралица Елизабет II.

Ще се сменят и пощенските марки. Кралските пощи съобщават, че новите марки с крал Чарлз "ще влязат в обращение след изчерпване на наличните количества". През ноември ще бъде пуснат комплект от четири възпоменателни марки, на които ще бъдат изобразени портрети на кралица Елизабет II, направени на различни етапи от нейното управление.