Най-големият астероид, който ще премине покрай Земята тази година, ще се приближи най-близко до планетата ни днес. Това дава на астрономите рядък шанс за добър поглед към космическа скала с име FO32 от 2001, образувала се в зората на нашата Слънчева система.

Тази близка среща с астероида в астрономически план не е заплаха за сблъсък с нашата планета, посочиха от НАСА.

Най-близкото положение на астероида ще бъде на два милиона километра (1,25 милиона мили), според американската космическа агенция. Това е приблизително 5,25 пъти разстоянието от Земята до Луната, но все пак е достатъчно близо, за да може FO32 от 2001 г. да бъде класифициран като „потенциално опасен астероид“.

"Ние знаем много точно орбиталния път на FO32 от 2001 г. около Слънцето", каза Пол Чодас, директор на Центъра за изследване на близки земни обекти.

НАСА казва, че FO32 ще премине с около 124 000 километра в час (77 000 мили в час) по-бързо от скоростта, с която повечето астероиди се приближават към Земята.

Смята се, че астероидът е с диаметър около 900 метра (3000 фута) и е открит преди 20 години.

Астрономите се надяват да получат по-добра информация за размера на астероида и груба представа за неговия състав чрез изучаване на светлината, отразяваща се от повърхността му.

Астероидът ще достигне най-близо до Земята в днешния ден, според Парижката обсерватория, най-големият френски изследователски център за астрономия.

Астрономите любители в някои части на земното кълбо трябва да могат да провеждат свои собствени наблюдения. Астероидът ще бъде най-ярък, докато се движи през южното небе.

НАСА заяви, че над 95% от околоземните астероиди с размерите на FO32 или по-големи са каталогизирани и никой от тях няма шанс да повлияе на нашата планета през следващия век.

НАСА казва, че следващият път, когато FO32 от 2001 г. ще бъде близо до Земята, ще бъде 2052.

Преди 66 милиона години астероид, приблизително два пъти по-голям от диаметъра му, се разбива в Земята и унищожава 75% от живота на планетата, припомнят учените.