Германският оператор на газопреносната мрежа Gascade планира да изгради линия, която ще свърже терминал за получаване на втечнен природен газ (LNG) с германската газопреносна система до края на 2022 г., като инфраструктурата от "Северен поток" и "Северен поток 2" ще се използва за по-нататъшното му транспортиране, се посочва в съобщение на компанията.

"До края на тази година операторът GTS планира да изгради газопровод с дължина няколкостотин метра, който ще свърже първата плаваща инсталация за съхранение и регазификация на LNG със сушата в проекта Deutsche Ostsee LNG", пише Gascade за плановете си.

Компанията възнамерява да ги реализира заедно с партньорите си Nel Gastransport GmbH и Opal Gastransport GmbH & Co. KG. И трите участника са собственост на WIGA, съвместно предприятие между германската Wintershall Dea и SEFE Securing Energy for Europe GmbH.

Отбелязва се, че планираният газопровод ще свързва терминал за втечнен природен газ със сухопътна станция близо до Лубмин. Втечненият газ в завода ще бъде преобразуван в газифицирано състояние и след това ще може да бъде транспортиран от станцията в Грайфсвалд по тръбопроводите Opal и Nel (по които постъпва газ от "Северен поток"), както и по Eugal (който е проектиран да приема газ от "Северен поток 2").

"По този начин подкрепяме усилията на правителството и желанието на обществото да диверсифицира източниците на доставки възможно най-скоро", коментира управляващият директор на Gascade and Nel. "В резултат на това ще можем да допринесем за поддържането на енергийната сигурност в Германия и Европа още през предстоящата зима", допълва управляващият директор на Opal Gastransport Андреас Вендлер, който също е цитиран в съобщението.