Германия e блокирана от най-голямата стачка в историята на жп транспорта. 6 дни - от днес до неделя, във федералната република спира движението на влаковете. Точно в 2 часа тази нощ спряха пътническите композиции. До неделя сутрин няма да се движи и част от наземния обществен транспорт. Причината за най- дългата стачка в историята на железниците е заплащането на машинистите.

От 10 месеца синдикатите и ръководството не могат да се договорят с колко да се увеличат заплатите на ЖП служителите. Миналата седмица от Дойче бан предложиха увеличение с 4.7 % от 1 юли и еднократно заплщане на 1000 евро до 30 юни, предаде бтв. Един от синдикатите отхвърли предложението, като настоява за 5 % ръст на заплатите и 1 час по-къс работен ден. В него членуват 80% от ЖП служителите.

Най-силно стачката ще се усети в северната и източната част на страната.

Германският бизнес остро осъдеха действията на машинистите, заради огромните загуби, които се очакват от спрения товарен и пътнически транспорт. Над 5 и половина милиона пътници ползват всеки ден германските железници. Влаковете превозват и 1/5 от основните стоки на германската икономика.

Почти всички автобусни билети за най-натоварените дестинации вече са изкупени. Да се намери кола под наем също е изключително трудно. В цяла Германия от днес до неделя се очакват огромни задръствания по пътищата.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg