Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече вчера "зверско престъпление" гоненията на арменците в Османската империя през 1915 г., но не бърза да използва термина "геноцид", призовавайки страните да продължават сътрудничеството, за да изяснят фактите отпреди 100 години, предадоха световните агенции.

Стефан Дюжарик, говорител на Бан Ки Мун заяви пред медиите, че генералният секретар на ООН е напълно наясно колко чувствителен е въпросът за термина, използван за случилото се през 1915 г. и е отчел изказванията на папа Франциск, който в неделя нарече гоненията на арменците "първия геноцид на 20-и век".

На 24 април в Армения и в други страни ще бъде отбелязана 100-годишнината от трагедията, припомни Дюжарик. "Генералният секретар е твърдо убеден, че честването на тази дата и припомнянето на трагичните събития от 1915 г., както и продължаването на сътрудничеството с цел да се установят фактите около случилото се, трябва да укрепят нашия общ стремеж да се предотвратява повторението на подобни зверски престъпления в бъдеще", заяви говорителят на Бан.

Турция отрича твърденията, че масовата депортация и убийствата на арменци в Османската империя през Първата световна война са били геноцид. Армения твърди, че загиналите са 1,5 милиона.

Изявлението на папата предизвика рязката отрицателна реакция на Анкара, която извика посланика на Ватикана за обяснения и отзова своя посланик във Ватикана. Външният министър Мевлют Чавушоглу нарече думите на папата неприемливи, разпалващи омраза и изкривяващи историческата истина.

Арменският му колега Едуард Налбандян обаче определи изявлението на папа Франциск като "важно послание на солидарност, съчувствие към арменския народ и в подкрепа на усилията на международната общност за предотвратяване на нови престъпления срещу човечеството".

Според Налбандян ако Турция не е съгласна с това мнение, това е "още едно доказателство, че Турция продължава политиката си на отричане на геноцида на държавно равнище, поемайки отговорността за престъпление, извършено от властите на Османската империя".

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg