Войната в Украйна продължава. Отблъснат на бойното поле, Кремъл насочва военната си машина към цивилното население. Целта му е да лиши хората от основни потребности: вода, електричество и отопление. 

Затова, Европейският парламент се обедини с Eurocities - мрежа от над 200 от най-големите европейски градове, за да дари електрически генератори, трансформатори и резервни части за електроенергийните мрежи и с това да помогне на украинците да преживеят суровата зима, която ги очаква.

Кампанията "Генератори на надеждата" е много практична и конкретна възможност да се помогне за осигуряването на енергия и чиста вода за хората, които са под постоянна обсада, да им се осигурят нормални условия на живот, които иначе приемаме за даденост. Тези генератори ще спомогнат за поддържането на основните инсталации в страната, като ще осигуряват енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за предоставяне на помощ, домове за временно настаняване, антени на мобилни оператори и др.

Идеята е лесна за прилагане на практика и може да се реализира бързо. На свободния пазар не се предлагат достатъчно генератори, а националните правителства вече са предоставили от своите запаси тези, с които разполагат. Големите и малките градове и региони в цяла Европа обаче имат свободен капацитет и могат да се включат в кампанията. Националните органи за гражданска защита събират дарения, които в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС ще бъдат транспортирани бързо до един от трите центъра в ЕС. След това Украйна ще може да реши къде в страната оборудването е най-спешно необходимо и то ще бъде транспортирано до крайното си местоназначение.

От момента на обявяването на кампанията досега са получени генератори с различни размери и мощност от много градове - от Рим до Талин. Получават се предложения за генератори и от обикновени хора, които искат да се включат в акцията. Европейците желаят да помогнат. Това е солидарност в действие. Това е Европа в действие.