Руският президент Владимир Путин ще приеме генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще пристигне в Москва на 26 април за разговори с него и с руския външен министър Сергей Лавров. Това съобщи говорителят на руския лидер Дмитрий Песков.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще пристигне в Москва във вторник, 26 април, за разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Той ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин", заяви говорителят на Кремъл.

От офиса на Гутериш потвърдиха, че генералният секретар на ООН ще пътува до Москва на 25 април, за да се срещне с Лавров и Путин.

"Генералният секретар на ООН ще посети Русия на 25 април. Антониу Гутериш ще проведе работна среща и обяд с руския външен министър Сергей Лавров. Генералният секретар ще бъде приет от руския президент Владимир Путин", съобщиха от ООН.

Генералният секретар възнамерява да обсъди какви стъпки могат да бъдат предприети, за да се постигне прекратяване на огъня в Украйна.

"Генералния секретар иска да обсъди с руското ръководство какви стъпки могат да бъдат предприети сега, за да се заглушат оръжията и да се помогне на хората, които искат да напуснат безопасно ", заяви Ери Канеко, заместник-представител на генералния секретар на ООН.

На 19 април Гутериш изпрати писма до постоянните представителства на Русия и Украйна в ООН, в които помоли президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски да го приемат в столиците си.

Според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар, той е заявил, че "в този важен момент на голяма опасност би искал да обсъди спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдеща многостранност, основана на Устава на ООН и международното право". Гутериш също така подчерта, че "Украйна и Руската федерация са страни основателки на ООН и винаги са подкрепяли ООН.