В момента ситуацията в Косово е спокойна. Това заяви командващият КейФОР генерал-майор Ференц Каяри, който утре ще предаде командването на италианския ген. Анджело Микеле Ристуча, предаде специално за БТА косовската агенция КосоваПрес.

В интервю за КосоваПрес командирът на КейФОР призна, че войната в Украйна е увеличила напрежението и в Косово, но сега то е намаляло значително. Според него няма повишена заплаха за сигурността на Косово заради събитията в Украйна, предаде БТА.

"Бих казал, че когато започна войната в Украйна в края на февруари се наблюдаваше видимо нарастване на напрежението и в Косово. Но мисля, че това може да се е случило в много страни в Европа, защото в Европа много отдавна не е имало война. След началото на руската инвазия изпитахме известно напрежение, хората бяха по-изплашени, но впоследствие това напрежение спадна", каза Каяри.

Генерал-майор Каяри каза, че не иска да държи никого отговорен за събитията в края на юли в северната част на страната, но каза, че политиците трябва да бъдат внимателни в изказванията си, за да не ескалира напрежението.

Той посочи, че диалогът между Прищина и Белград с посредничеството на Европейския съюз е подходящата платформа за повдигане на всички въпроси и за избягване на размирици.

Генерал-майор Ференц Каяри ще предаде утре командването на КейФОР на генерал-майор Анджело Микеле Ристуча от италианската армия на специална церемония.