Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че наложените срещу страната санкции от Канада, ЕС и Обединеното кралство санкции правят "невъзможна" доставката на газовата турбина на Siemens до компресорната станция "Портовая" на тръбопровода "Северен поток 1", съобщава Ройтерс.

"Санкционните режими на Канада, ЕС, Обединеното кралство и несъответствието на текущата ситуация със съществуващите договорни задължения от страна на Siemens правят невъзможна доставката на турбината 073 до компресорната станция "Портовая", обявиха от "Газпром“.

По-рано Кремъл заяви, че "Газпром" чака документите, свързани с обслужването на турбината за "Северен поток 1", които ще гарантират, че Siemens "няма да може да изключи дистанционно тази турбина".

""Газпром", като доставчик и собственик на тази турбина, е просто длъжен да получи документи, че това е неоторизиран продукт. Трябва да сме сигурни, че е неоторизиран и трябва да сме сигурни, че водени от циркулиращи санкции, британската компания, дъщерно дружество на Siemens, няма да изключи дистанционно тази турбина“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано в сряда, че турбината Siemens 073, която беше цитирана многократно от Москва, че е в основата на намалените доставки на руски газ през газопровода "Северен поток 1", остава в Германия след поддръжката, направена в Канада.

Щолц също така каза, че Русия няма причина да възпира връщането на турбината на съответната компресорна станция на "Северен поток 1".

"Газпром" намали от 27-и юли потоците на руски газ по "Сверен поток 1" до едва 20% от капацитета на тръбопровода, като се позова на технически проблеми и необходимост от ремонт на турбина на тръбопровода.

Играта с газовата турбина на "тука има, тука нема" и драстично намалените заради това руски газови доставки за Европа през "Северен поток 1" задържат и днес цените на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF около 200 евро за мегаватчас - недалеч от четиримесечния връх около 228 евро за MWh, достигнат на 27-и юли.