Ивицата Газа вече е разделена на две части. Израелските сили са достигнали Средиземно море и на практика са откъснали северната от южната част на палестинския анклав. Израел поднови призивите хората да се преместят на юг от Уади Газа - разделителна линия между двете половини на ивицата. На дипломатическия фронт - американският първи дипломат Антъни Блинкен приключи в Турция обиколката си в Близкия Изток.

Гъсти облаци дим над Ивицата Газа. За последните 24 часа израелската армия е поразила 450 цели на Хамас. Очевидци описват ударите като едни от най-масираните от началото на конфликта. Израелските сили обявиха, че за няколко часа е отворен хуманитарен коридор, през който палестинците да се евакуират на юг. Израелските войници са достигнали крайбрежието в южната част на Ивицата Газа, разделяйки палестинския анклав на две.

"Вече има Северна Газа и Южна Газа. Ще продължим да атакуваме и да засилваме сухопътната си операция", каза Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

При бомбардировки тази нощ са били убити 200 души, съобщи Би Би Си, позовавайки се на директор на болница в Газа. Месец след началото на войната, Хамас твърди, че загиналите до момента са повече от 10 хиляди.

Ръководителите на основните агенции на ООН публикуваха съвместно комюнике, в което призовават за незабавно прекратяване на огъня. Хуманитарната ситуация все повече се усложнява - дотолкова, че местни жители са принудени да използват морска вода.

Граничният пункт "Рафа" отново беше отворен. На територията на Египет вече са преминали шест линейки с тежко ранени. Чужденци и хора с двойно гражданство също могат да напускат ивицата Газа. Стотици вече го направиха, но още много остават блокирани.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи втората си обиколка в Близкия изток. По думите му, разговорите са били фокусирани върху три теми - как да се предостави повече хуманитарната помощ, как да се спре разширяването на конфликта и как да се постигне траен мир в региона.

Визитата в последната му спирка - Турция, премина на фона на протести и засилващи се антиамерикански настроения. След среща с турския си колега Хакан Фидан Блинкен обобщи:

"Работим много агресивно, за да осигурим хуманитарна помощ в Газа. Работим по детайлите и обсъждахме с израелците условията за обявяване на хуманитарни паузи. Един критичен аспект е липсата на прогтрес по преговорите със заложниците. Фокусирани сме върху това и вярвам, че една хуманитарна пауза ще помогне в тази посока".

ЕС обяви, че предоставя още 25 милиона евро на Газа и така помощта за тази година се увеличава в четворен размер.

"Допълнително увеличаваме хуманитарната помощ за Газа с още 25 милиона евро. По този начин Европейският съюз ще похарчи общо 100 милиона евро за хуманитарна помощ за цивилни в Газа. В същото време ние работим с Израел, Египет и ООН, за да пуснем повече конвои в Газа, включително през коридори и паузи за хуманитарни нужди", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Брюксел стартира операция "Хуманитарни въздушни мостове", която улеснява доставката на хуманитарни товари от партньори като УНИЦЕФ и международни организации. От 16 октомври 6 полета с над 263 тона помощ достигнаха Египет в очакване да бъдат доставени в Газа. Механизмът за гражданска защита на ЕС беше активиран, за да предложи подкрепа за полети за репатриране от Израел., пише БНТ.