Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на "Не"-то на вчерашния референдум за изискванията на международните кредитори на Гърция, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и викаха: "Те никога няма да спечелят".

Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват агенциите атмосферата в столицата.

Според окончателните данни 61,31 процента от участвалите във вчерашния референдум са гласували с „Не” срещу 38,69 процента, гласували с "Да”. В гласуването са участвали 62,5 процента от регистрираните избиратели.

"Посланието "Не" означава, че ние не се страхуваме след всичкия натиск, пред който сме изправени както в Европа, така и в нашата страна", заяви Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител, цитиран от Ройтерс.

 "Следващата седмица гръцкото правителство ще има възможността с това "Не" да очаква от брюкселските технократи преговори, базирани на ценностите на демокрацията и равните права в Европейския съюз", допълни друг участник в празненствата, 65-годишният пенсиониран автомонтьор Константинос Петрас.

Гърция след референдума

Тълпата беше много по-малобройна, отколкото при двата митинга, които приключиха кампанията за референдума в петък вечер, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Многобройните туристи на площада не останаха безразлични, посочва агенцията и цитира 64-годишната американка Кони Каупър, размахваща гръцко знаменце: "Мъчно ми е, че страната изгуби толкова много" през годините на криза, през които премина. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg