Годишната инфлация в Гърция е нараснала до 12,0 процента през септември спрямо 11,4 процента предишния месец, оставайки на най-високото ниво за последните 30 години, съобщава в. "Катимерини".

Растящите цени на енергията, жилищата, транспорта и храните са основният фактор за инфлацията,. На месечна база потребителската инфлация е нараснала с 2,9 процента.

Годишната хармонизирана с ЕС инфлация в Гърция е нараснала до 12,1 процента през септември спрямо 11,2 процента през август, сочат още данните.

Хармонизираната с ЕС инфлация представлява индекс от компоненти, който се използва в страните от ЕС, за да се измери инфлацията по съпоставим начин, отбелязва изданието.

Цените на природния газ в Гърция са скочили с 332 процента на годишна база, цените на електричеството са нараснали с 30,5 процента, а тези на отоплителното масло - с 65,1 процента.

Цените на жилищата са нараснали с 35,4 процента на годишна база през септември, на транспорта - с 14,2 процента, а на храните и неалкохолните напитки - с 13,5 процента, показва още статистиката.