Гърция има възможност да се превърне във входна врата за природния газ от Близкия Изток и от Източното Средиземноморие към Европа поради географското си положение. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Гръцкият министър-председател днес е на посещение в Обединените арабски емирства начело на голяма правителствена делегация. Мицотакис отбеляза, че в момента се правят големи инвестиции в областта на преноса на природен газ и че Атина би желала да разшири още повече стратегическото сътрудничество и участието на капитали от ОАЕ.

Гърция активира отново собствената си програма за добив на природен газ и това също създава предпоставки за сътрудничество с ОАЕ наред с области като възобновяемите енергийни източници, офшорните вятърни паркове и др.

Мицотакис определи Ал Нахаян като стабилен и верен приятел на Гърция и го увери, че Гърция ще бъде на страната на ОАЕ.

Мохамед бин Зайед Ал Нахаян каза, че ОАЕ следят с голямо безпокойство събитията в Украйна и са готови да посредничат и да окажат помощ в хуманитарно отношение. Той подчерта, че ОАЕ са заинтересовани от стабилността на енергийния пазар и че въпреки кризите Близкият Изток и Средиземноморието имат големи перспективи за развитие на енергийното сътрудничество.