Вече е официално: Гърция ще предприеме необходимите административни и дипломатически стъпки, с които да поиска от Германия репарации за Втората световна война за претърпени щети.

Гръцкият парламент гласува решение , според което страната ще изиска официално от Берлин плащане на обезщетения в размер на 290 милиарда евро. Решението беше прието с огромно мнозинство, предадоха информационните агенции, пише Money.bg.

"Изискването на репарации е за нас един исторически и морален дълг", коментира премиерът на страната Алексис Ципас в своята реч през депутатите. Той допълни, че темата дълго време е била обвързвана с финансовата криза в страната през последните години, но според него след официалното приключване на международните помощни програми е подходящият момент тя отново да бъде повдигната. "Имаме възможността сега да затворим за страница и за двете страни", каза още Ципрас, цитиран от германския Die Welt.

Въпреки че премиерът изтъква края на кризата като подходящ момент за този дипломатически ход, редица анализатори се съмняват, че причината е друга: предстоящите парламентарни избори през есента в Гърция. Ето защо без учудване популизмът по темата за репарациите нараства и крайнодясната партия "Златна зора" дори поиска увеличение на размера на обезщетението до 400 милиарда евро.

Германците все още не са коментирали, но това стори опозиционният лидер в Атина - Василив Левенти:. "Германската страна е на мнение, че темата е приключена още с плащането на 160 милиона марки на жертвите и приемането на около 420 000 работници".

Германия генерално наистина смята темата за приключена още когато Берлин сключва договор с Гърция през 1990 година, в който се казва, че "не се предвидени по-нататъшни репарации". Според говорителя на германското правителство този въпрос е бил вече юридически и политически уточнен. Но въпреки това историците от двете страни не са на едно мнение все още, което в крайна сметка може да доведе до търсене на решение от Международния съд в Хага.