Разследване на британския вестник „Гардиън“ разказва за влошаващ се теч в най-опасното място за съхранение на ядрени отпадъци в Европа. Това може да доведе до потенциален риск за населението.

САЩ, Норвегия и Ирландия са притеснени за сигурността на рушащ се силоз за отпадъци, както и пукнатини по басейн за токсични шлака. Според тях ръководството на Селафийлд не е направило нужното, за да реши проблемите.

Това са само част от проблемите, описани в официални документи, с които разполага „Гардиън“.

Селафийлд е обект с размери 6 кв. км на Камбрийското крайбрежие. В него се съхраняват и третират ядрени отпадъци от оръжейни програми, както и от ядрени електроцентрали. Това е най-големият подобен обект на територията на Европа и в него работят 11 000 души.

Документ, изпратен до борда на директорите на Селафийлд през ноември 2022 г. и видян от „Гардиън“, повдига сериозни въпроси за сигурността на съоръженията. Според учен рисковете от замърсяване и течове са „системно замитани под килима“.

Инспектори на място са категорични, че няма как да предвидят точно колко пукнатини има върху сградите, които се използват за складиране на ядрени отпадъци.

Експерти от години предупреждават, че инфраструктурата на обекта се разрушава. Анонимни източници от централата, които работят в сграда В30 – хале, което съдържа в себе си огромно езеро с радиоактивен материал – твърдят, че това е най-опасната индустриална сграда в Европа. Там се съхраняват останки от ядрено гориво, а бетонното дъно на езерото е покрито с пукнатини, които стават все по-големи през последните месеци. 

Доклад на Европейския съюз от 2001 г. предупреждава, че инцидент в Селафийлд би бил в пъти по-опасен от ядрената катастрофа в Чернобил, тъй като обектът съхранява значително повече радиоактивни материали от авариралия АЕЦ.

Докладът казва още, че аварии на обекта могат да доведат до отделяне на огромни количества радиоактивен материал в атмосферата.

От „Гардиън“ са публикували и графика, базирана на исторически метеорологични данни, която показва как би се разпространил радиоактивният облак над Европа, като България също ще е сред засегнатите страни.