В края на срещата си в Германия външните министри от Г-7 обявиха, че никога няма да признаят промяната на граници, която Русия се опитва да наложи с войната си срещу Украйна и потвърдиха подкрепата си за Киев.

Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна и с доставки на оръжие, ако се наложи години наред. Това пише в заключителната декларация, която участничките във форума в германския град Вайсенхаус приеха днес.

"Ще продължим военната и отбранителна помощ за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", пише в текста на декларацията. Войната срещу Украйна не е провокирана от нищо и нарушава всички международни закони, декларираха още страните от Г-7. Украйна има правото да се защити. Страните от Г-7 никога няма да признаят нови, налагани от Русия граници.

На срещата участваха и външните министри на Украйна и Молдова. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова колегите си да подкрепят страната му с тежко оръжие и с нови санкции срещу Русия.

"Само солидарност не ни помага", заяви той.

Борбата срещу глобалната криза, предизвикана от Русия, ще трае дълго време - предупреди и домакинът на срещата - външната министърка на Германия Аналена Бербок.

Страните от Г-7 настояха Русия незабавно да свали блокадата върху износа на украинско жито. 25 милиона тона реколта не могат да бъдат експортирани и страните от Близкия изток и Африка са застрашени от глад. Войната е причина и за рекордното повишаване на цените на енергията, което увеличава бедността в света.