Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) обвини Москва, че излага на заплаха украинския регион около окупираната от руските войски АЕЦ "Запорожие" и поиска връщането на централата на Киев. Това съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

„Настояваме Русия незабавно да върне на нейния законен суверенен собственик - Украйна, пълния контрол над Запорожката атомна електроцентрала”, се казва в изявление на Г-7, публикувано от Германия, която е председател на групата. „Продължаването на контрола на Русия върху централата излага региона на риск“, се казва още в документа. „Украинският персонал, който управлява атомната електроцентрала "Запорожие", трябва да може да изпълнява задълженията си, без да бъде заплашван или подлаган на натиск”, подчертават още от Г-7.

Групата на седемте добави, че е силно притеснена от сериозната заплаха, която руската армия представлява за сигурността на украинските атомни централи. Според Г-7 окупацията им от войски на Москва „значително увеличава риска от ядрен инцидент”, като излага на опасност народа на Украйна, съседните държави и международната общност.

Украинската АЕЦ „Запорожие” е обект на взаимни обвинения между Москва и Киев. Всяка от страните твърди, че другата е подложила централата на обстрел миналата седмица, без да има потвърждение от независим източник. Украинският президент Володимир Зеленски напомни за катастрофата в „Чернобил”.