Салах Абдеслам е изведен от затвора "Фльори-Мерожис" в южен Париж тази сутрин, за да бъде прехвърлен в Белгия, където срещу него през октомври започва процес за атентатите в Брюксел от март 2016 г., научи Франс прес от източници, близки до разследването.

Той ще бъде задържан в белгийски затвор преди на 10 октомври да започне новият съдебен маратон във връзка с атентатите, взели 32 жертви в Брюксел на 22 март 2016 г. Те бяха организирани от същата джихадистка клетка на "Ислямска държава", отговорна и за парижките нападения от 2015. Съдебните заседания могже да продължат до лятото на 2023 г.

Салах Абдеслам е единственият останал жив групата атентатори, които убиха 130 души в Париж и Сен Дени на 13 ноември 2015 г. На 29 юни, след "исторически" процес, продължил почти 10 месеца, специализиран съд в Париж го осъди на доживотен затвор без право на замяна за участието си в атентатите във френската столица и Сен Дени.

Така Абдеслам става петият човек във Франция, осъден на доживотен затвор без право на замяна, най-тежкото наказание във френския наказателен кодекс. След произнасянето на присъдата, Абдеслам не обжалва съдебното решение. Съдът призна 32-годишния французин за виновен като "съизвършител" на "безпрецедентен престъпен план", включващ столичния стадион "Стад дьо Франс", обстрелваните парижки кафенета и концертната зала "Батаклан".

Деветнадесетте негови съучастници - шест, петима от които, предполагаемо мъртви, бяха съдени задочно - получиха присъди от две години до доживотен затвор без право на замяна. Никой от тях не обжалва.

На процеса за атентатите в Брюксел Салах Абдеслам ще бъде съден заедно с четирима от съучастниците си от Париж. Това са Мохамед Абрини - "човекът с шапката", шведът Осама Крайем, тунизиецът Софиен Айари и Али Ел Хадад Асуфи, с белгийско-марокански произход. Те също ще бъдат прехвърлени в Белгия. Мохамед Абрини се намира в тамошен затвор от вторник, информират АФП други два източника по разследването и един от неговите адвокати, Станислас Ешкенази.

Салах Абдеслам беше арестуван в Белгия на 18 март 2016 г. след няколко месеци на издирване. Прехвърлянето му във Франция беше в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена един месец по-късно. След като бъде произнесена окончателна присъда срещу него, юридически е възможно той да пожелае да излежава наказанието си в Белгия, където е отраснал и където живее семейството му.