Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Русия вече трети месец води война с Украйна и заплашва всички, които подкрепят Украйна да упражни правото си на защита срещу нападателя. Войната на (руския президент Владимир) Путин поставя основни изпитания пред нашия съюз. Войната разтресе енергийните пазари и показва нашата зависимост от вноса на изкопаеми горива, колко сме уязвими да разчитаме за този внос на Русия. Затова възможно най-бързо трябва да прекратим тази зависимост", добави тя.

Фон дер Лайен отчете, че за последните месеци делът на внасяния в ЕС руски газ е намалял с 14 на сто до 26%, но и че скоростта в тази посока трябва да се повиши. "Трябва да пестим енергия, да разнообразяваме руската с внос от източници, на които може да се има доверие. Нужни са големи инвестиции във възобновяема енергия", посочи председателят на ЕК.

Тя отбеляза, че ЕС предвижда 2 млрд. евро за изграждане на инфраструктура, която ще позволи да се спре вносът на руски петрол.