Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че резиденцията му Мар-А-Лаго във Флорида е била обискирана от агенти на ФБР.

По думите на милиардера-републиканец, имението му в курорта Мар-А-Лаго е "под обсада, нападнато и окупирано от голяма група" федерални агенти. 

Самият Доналд Тръмп се е намирал в Ню Йорк по време на претърсването. Той определи акцията като прокурорска грешка и мрачни времена за страната му.

Към момента не е ясно каква е причината за претърсването, за което агентите са представили заповед.

Според Доналд Тръмп то е дело на радикално леви демократи, които отчаяно искат да предотвратят нова негова президентска кандидатура през 2024.

Източници на Ройтерс твърдят, че правосъдното министерство разследва по какъв начин Тръмп е съхранявал класифицирани президентски документи, които е държал в имението.

През февруари от националните архиви на Съединените щати обявиха, че са получили 15 кашона с документи, които до този момент са се намирали в имението на Доналд Тръмп в курорта Мар-а-Лаго. 

Според институцията, те са прибрани там след края на мандата на Тръмп в началото на 2021, вместо да бъдат законно върнати в архивите. Оттам поискаха разследване за начина по който документите, някои от които са класифицирани, са били съхранявани в имението.

Бившият президент в момента е разследван също за ролята му в събитията на 6 януари миналата година, когато негови привърженици щурмуваха американския Конгрес.