Европейският парламент обяви днес Русия за държава, спонсор на тероризма, аргументирайки се, че военните удари на Москва срещу цивилни цели, като енергийна инфраструктура, болници, училища и убежища, нарушават международното право, предаде "Ройтерс".

Този ход е до голяма степен символичен, тъй като Европейският съюз не разполага с правна рамка, която да го подкрепя. В същото време блокът вече наложи безпрецедентни санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

"Умишлените нападения и жестокости, извършени от Руската федерация срещу цивилното население на Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, представляват терористични актове", се казва в резолюция, одобрена от депутатите от ЕС.

Необходима е правна рамка на ЕС

Тъй като в момента ЕС не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Европарламентът призовава ЕС и неговите държави членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на парламента призовават Съвета (държавите членки) да включи в антитерористичния списък на ЕС руската паравоенна групировка "Вагнер", 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "Кадировците", и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Резолюцията беше приета с 494 гласа "за", 58 гласа "против" и 44 гласа "въздържал се".