Европейската комисия предложи да се забрани продажбата в ЕС на ароматизирани нагрявани тютюневи изделия днес.

"Чрез премахването от пазара на ароматизирания нагряван тютюн, ние правим още една стъпка към реализирането на нашата визия в рамките на Европейския план за борба с рака за създаване на "поколение без тютюн" с по-малко от 5% от населението, което използва тютюн до 2040 г.", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Забраната ще влезе в сила, ако правителствата на ЕС и законодателите на ЕС не й се противопоставят. Дори и да бъдат одобрени в целия ЕС, правителствата ще имат месеци да адаптират законодателството си към възможната промяна, преди то да влезе в сила.

Комисията отчете увеличение на обема на продажбите на нагрявани тютюневи изделия в повечето държави с 10%. Нагряваните тютюневи изделия надхвърлят 2,5% от общите продажби на тютюневи изделия в ЕС.

Продуктите, при които се използват нагрети тютюневи изделия показват, произвеждат същите химикали, открити в цигарения дим, макар и в по-ниски нива, сочат проучвания.

По данни на европейската статистическа агенция "Евростат" 18.4% от европейското население над 15-годишна възраст пуши. Най-много пушачи на глава от населението има в България - всеки трети (28.7%). Следват Гърция (23.6%) и Латвия (22.1%). Най-малко пушачи могат да се видят в Швеция (6.4%), Финландия (9.9%) и в Люксембург (10.5%).