Големият горски пожар в Сарагоса бързо се разраства и това наложи евакуацията на осем селища и 1500 души. Ситуацията в град Аньон де Монкайо е критична. Приоритетът на 300-те пожарникари е да защитят населените места и живота на хората.

Огнен апокалипсис вилнее и във Франция в разгара на четвъртата гореща вълна, сполетяла страната от началото на годината. Без капка вода във водопроводите са жителите на над 100 общини, а междусъседските конфликти заради кражби от резервоарите зачестяват, пишат френски издания.

“Години наред говорим за войни за вода, но в бъдеще време и по-скоро на теория. Поне във Франция. Но времената се менят”, написа в туитър икономистът Максим Комб. “Войната за вода е обявена”, присъедини се към него журналистът Майкъл Корея, който от години пише за промените в климата.

Двамата мъже имат предвид едно и също събитие - кражбата на 400 куб. м вода в Ардеш. Събитие, което почти съвпадна по време с един от пожарите чудовища, които опустошават винарския район около Бордо и заради който френското правителство призова на помощ огнеборци от цяла Европа. В района на апокалипсиса, както го определиха самите пожарникари, се наложи евакуирането на повече от 10 000 души, a до момента до корен са изгорели горски масиви с размера на град като Ница

Френските пожарникари вече са изтощени от битките с големите пожари от повече от месец насам и помощта на техни колеги от Румъния, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Германия е изключително ценна. От началото на годината в страната са изгорели 56 000 хектара гори, което е 3 пъти над средната стойност през последните 10 години.