Еуфория пред офиса на партията на Ердоган в Истанбул. След края на изборния ден там се събират негови привърженици. Въпреки че няма официални резултати, те вече празнуват.  

Засега това, което излиза като резултати, е много разнопосочно. Проправителствените медии съобщават, че при 71% обработени протоколи Ердоган печели изборите с 54,37% срещу 45% за Кълъчдароглу.

Според опозиционните медии разликата е под 1%, а преднината е за Кълъчдароглу.

Още от сутринта секциите в Истанбул бяха пълни с хора.  Голяма част от тях пуснаха гласа си с надеждата за промяна. Други са категорични, че настоящата власт е най-добрия избор.

Според арабиста и университетски професор Ченгиз Томар, опозицията е имала възможност да победи Ердоган, но са направени поредица грешки.

„Хората не можаха да получат надежда от опозицията, че ще управляват по-добре от Ердоган. Затова си казаха: „Добре, вече го познаваме, знаем какво е направил”. И затова гласуват за него”, коментира Ченгиз Томар.

„В нашето общество лидерът е много важен. Хората тук гласуват за лидера, не толкова за партията. Това мисля, че е проблемът на опозицията. Ердоган е харизматичен, всички го познават, той е много силен и също така е силата на правителството и Ердгоан използва това до последно”, коментира Томар.

Според него, ако Кълъдароглу загуби, най-вероятно ще прекрати политическата си кариера.

„Ако Кълъчдароглу загуби, най-вероятно ще се пенсионира, защото той вече е на 74 години и досега повече от 10 пъти не е успявал срещу Ердоган. Може би ще се оттегли от партията и на негово място да застанат хора като Мухарем Индже, Имамоглу – кметът на Истанбул”, коментира проф. Томар.